"Dlaczego mleko jest białe" to trzeci tom z serii książeczek dla ciekawskich dzieci. Dwa pierwsze tomy pt. "Skąd się biorą dziury w serze?" i "Dlaczego rekiny nie chodzą do dentysty?" zajmują jedno z głównych miejsc w biblioteczce moich smyków. Wszystkie trzy książki zawierają odpowiedzi na pytania, które często spędzają sen z powiek biednych rodziców i gdyby nie Wikipedia... krucho by było....
"Dlaczego mleko jest białe" różni się od dwóch pierwszych części. Właściwie to zupełnie inna książka (jakby nie patrzeć również inny autor) jednak wydawca "Prószyński i s - ka" wydając ją identycznie jak dwie poprzedniczki uczynił świetną trzytomową serię, która jest łakomym kąskiem dla młodych namiętnie pytających ciekawskich stworzeń.

Książka w swojej treści chowa niespodziankę, a mianowicie zawiera kilka łatwych przepisów kulinarnych, które - przy dobrej woli dorosłych - dzieciaki mogą samodzielnie zrealizować. Moja Starsza zrobiła lukier na ciasteczka i była przeszczęśłiwa :-)
Jak wszystkie książeczki z tej serii tak i ta jest pięknie wydana. Twarda okładka, lśniący papier i duże wyraźne ilustracje robią z tej pozycji świetnego kandydata na prezent dla każdego dziecka. Należy jednak pamiętać, że opowiadania zawarte w książce nie są proste i banalne. Te historyjki mogą stanowić wstęp do naprawdę poważnych rozmów i dyskusji. Dlatego warto zacząć od dwóch poprzedniczek, które zawierają odpowiedzi na arcyciekawe pytania a jednocześnie są - moim zdaniem - skierowane do młodszych dzieci. A jak zabłysną oczy - cóż, wtedy pędzimy dalej!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz